کد خبر: 3921818
تاریخ انتشار : ۱۹ شهريور ۱۳۹۹ - ۰۸:۵۴

بررسی تبلور صحیفه سجادیه در منابع اهل سنت

در راستای اجرای دهمین دوره کنگره امام سجاد(ع) وبینار «بررسی تبلور صحیفه سجادیه در منابع اهل سنت» در استان کردستان برگزار شد.

به گزارش ایکنا از کردستان، وبینار «بررسی تبلور صحیفه سجادیه در منابع اهل سنت» در راستای اجرای دهمین دوره کنگره امام سجاد(ع) در هرمزگان با حضور شخصیت‌های برجسته جهانی و علمای تشیع و تسنن، دیروز، 18 شهریور ماه، در کردستان برگزار شد.

کامل گلباغی، مدیر ستاد کانون‌های فرهنگی ـ هنری مساجد استان کردستان، با بیان اینکه هدف از برگزاری این وبینار ایجاد وحدت و همدلی، الگوگیری از بزرگان دینی و بهره‌مندی از آثار و تألیفات بزرگان دینی  است، اظهار کرد: در استان کردستان مردم ارادت ویژه‌ای به اهل بیت(ع) دارند که بنا نهادن مساجد در کنار مقبره امامزادگان و رسیدگی به آن‌ها بدون هیچ چشمداشتی نمونه عینی این امر است.

وی با اشاره به اینکه در کتاب نورالانوار از سیدعبدالصمد تودار صفحاتی از زندگی امام سجاد(ع) به رشته تحریر درآمده است، بیان کرد: در بیشتر آثار تاریخی گذشتگان اهل سنت کردستان به زندگینامه این بزرگان دین و امامزادگان اشاره صریحی شده است. سیدمحمدطاهر هاشمی، یکی از عالمان و خوشنویسان اهل سنت کتاب صحیفه سجادیه و قرآن کریم را با خط نستعلیق و نسخ تألیف کرده که یکی از آثار بی‌نظیر خطی به یادگار مانده از این مؤلف است.

جایگاه ویژه صحیفه سجادیه در کردستان

سیداسماعیل حسینی، یکی از مؤلفان کتاب‌های دینی و مذهبی استان کردستان، در ادامه این نشست اظهار کرد: صحیفه سجادیه همچون نهج‌البلاغه در استان کردستان جایگاه خاصی دارد و بزرگان اهل سنت اهتمام ویژه‌ای به این امر داشتند و در تفهیم زندگی اهل بیت و سادات همواره پیشگام بوده‌اند. 

حسینی با اشاره به اینکه «دلایل‌الخیرات و شوارق الانوار» از تألیفات عبدالله بن‌محمد سلیمان جزولی، یکی از کتاب‌های ادعیه اهل سنت کردستان است، بیان کرد: در گذشته همانگونه که در حوزه‌های علمیه طلاب برای رسیدن به اجتهاد باید اجازه می‌گرفتند، برای مطالعه کتاب دلایل الخیرات نیز باید اجازه گرفته می‌شد و هرکسی مجاز به مطالعه این کتاب نبود.

وی با اعلام اینکه این کتاب بزرگ دینی امروز به دست فراموشی سپرده شده است و دیگر کسی سراغ آن را نمی‌گیرد، ادامه داد: متأسفانه بر روی صحیفه سجادیه در حد شأن این کتاب کاری صورت نگرفته، هرچند کتابت‌ها و کارهای هنری انجام شده است، اما کافی نیست. صحیفه سجادیه در کنار آثار و برکات معنوی یک شاهکار ادبی است که باید در حوزه‌های ‌علمیه در مورد فصاحت، بلاغت، شیوه ادبیات این اثر تدریس شود.

حسینی با اشاره به اینکه آیت‌الله مرعشی یکی از نسخه‌های صحیفه سجادیه را به مصر می‌فرستد، افزود: استاد طنطاوی از مفسران بزرگ مصر در مورد این کتاب و شیوایی و بلاغت آن متعجب شده و در نامه‌ای از بی‌اطلاعی در مورد وجود این اثر اظهار تأسف ‌می‌کند و این مفسر قرآن قول مساعد می‌دهد تا شرح مفسری بر صحیفه سجادیه نگارش کند. وظیفه حوزه‌های علمیه است که این کتاب را بین طلاب ترویج دهند و ادبیات آن را تدریس کنند و صدا و سیما نیز روی آن کار کنند که متأسفانه تاکنون درباره صحیفه سجادیه و نهج‌البلاغه کاری صورت نگرفته است. مدارس، دانشگاه‌ها، حوزه‌ها و گروه‌های معارف باید تمام تلاش خود را برای معرفی این کتاب به کار گیرند تا صحیفه سجادیه به جایگاه واقعی خود در جامعه برسد. قرآن‌پژوهان استان کردستان روی کتابت، ترجمه و به نظم درآوردن قرآن با زبان‌های کُردی و فارسی کارهای در خور شأنی انجام داده‌اند که برای صحیفه سجادیه نیز می‌توانند این کار را به انجام برسانند.

شخصیت فرااسلامی امام سجاد(ع)

فرهاد میمنت‌آبادی، یکی از اساتید دانشگاه‌های استان کردستان، نیز در ادامه این وبینار اظهار کرد: خلأ بزرگی است که در محافل فرهنگی و تربیتی ما در حق صحیفه سجادیه کار مطلوبی تاکنون صورت نگرفته است.

وی با اشاره به دوران سخت زندگی امام سجاد(ع) و ترس حاکم وقت از اهل بیت(ع)، افزود: امام سجاد(ع) در این دوران یک رویکرد عقل‌مدارانه‌ای را در پیش گرفتند و رسالت و تکلیف الهی را به سرانجام می‌رسانند.

میمنت‌آبادی با اشاره به اینکه امام سجاد از طریق دعا، درس مقاومت و معارف را به جامعه آن روز و تمام جوامع بشری آموزش می‌دهد، بیان کرد: امام سجاد تنها متعلق به مسلمانان و یا اهل تشیع نیست و یک شخصیت فراتر از اسلام و فرابشری دارد چراکه دعا و نیایش با فطرت و سرشت انسان سازگار است و همین وجه تشابه بشریت باعث شده است که در ادیان مختلف از آن بهره‌برداری شود.

وی با تأکید بر اینکه صحیفه سجادیه آموزش بندگی است، بیان کرد: زبان صحیفه سجادیه به گونه‌ای است که فیلسوفان، عرفا،‌ فقها و عوام‌الناس می‌توانند از آن استفاده کنند چراکه با فطرت انسان سازگار است. صحیفه سجادیه می‌تواند به عنوان گفتمان مشترک بشریت مورد استفاده قرار گیرد و همگان بهر‌ه لازم را از آن ببرند. دشمنان اسلام در مورد منابع دینی ما مسلمانان حساسیت خاصی دارند و تعداد مطالب و کتاب‌های که در مورد حضرت علی و سایر شخصیت‌های اسلامی پردازش کردند بیشتر از داشته‌های مسلمانان است.

میمنت‌آبادی با بیان اینکه آنه ماری شیمل، یکی از اندیشمندان غربی است که صحیفه سجادیه را به زبان آلمانی، اسپانیایی، فرانسوی، انگلیسی ترجمه کرده است، اظهار کرد: این اندیشمند غربی معتقد بود که صحیفه سجادیه خلأ جامعه امروز غرب را پر می‌کند و یک ذخیره ارزشمند اسلامی است که از آن غافل هستند. امام سجاد(ع) یکی از شخصیت‌های فرهیخته و برجسته دینی بوده که مورد توجه علمای اهل سنت قرار گرفته است و امام شافعی در مورد امام سجاد می‌فرماید: «در علم فقه کسی بالاتر از امام سجاد وجود نداشت» و یا مالک بن انس می‌فرماید: «امام سجاد در طول شبانه روز هزار رکعت نماز می‌خواند و به همین دلیل لقب «زین‌العابدین» را برای وی انتخاب کردند. شیخ قادرعبدالوهاب معتقد بود که در تفسیر قرآن، بهترین منبع صحیفه سجادیه است چراکه در صحیفه دعا، اخلاق، عبادت، یکتاپرستی و آموزش بندگی متداول است. جامعه ما بیش از هر مقطع دیگری نیازمند پردازش صحیفه سجادیه برای زبان‌های مختلف و یک منبع غنی برای صدور اسلام باشد.

آمادگی کردستان برای برگزاری نشست‌های دینی

عبیدالله رستمی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کردستان، نیز اظهار کرد: مطالعات علما و روحانیون اهل سنت و تشیع فقط مختص به مذهب خودشان نیست و در همه مذاهب به مطالعه می‌پردازند و این مهم تأثیر بسزایی در تقویت وحدت بین مذاهب دارد.

وی با اشاره به اینکه همواره شایعاتی مبنی بر وجود اختلاف مذهبی بین مردم وجود دارد، افزود: اهل تسنن و تشیع در کردستان در کمال آرامش و وحدت باهم زندگی می‌کنند و حتی بین آنها ازدواج هم صورت می‌گیرد که این بیانگر وجود همدلی بین مردمان این منطقه است. تفرقه‌افکنان با نگاه‌های بسته‌ای که دارند در سایت‌ها و رسانه‌های خود به بیان اخبار کذب می‌پردازند تا اینگونه نشان دهند بین اهل تسنن و تشیع در استان‌هایی همچون کردستان تفرقه و اختلاف وجود دارد.

رستمی بر بیان مباحث دینی و مذهبی برای جوانان تأکید کرد و یادآور شد: آمادگی برگزاری سلسله نشست‌هایی با حضور اساتید حوزه و دانشگاه به‌ویژه برای جوانان را داریم تا این نسل هم از فرمایشات و دانش صاحب‌نظران به خوبی بهره‌مند شوند.

انتهای پیام
captcha