کد خبر: 3884078
تاریخ انتشار : ۱۹ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۲:۴۵

نکوهش ناامیدی از منظر قرآن

ناامیدی از رحمت خداوند از بدترین گناهان به شمار می‌آید. از این رو خدواند متعال در آیات بسیاری از قرآن کریم رحمت و امید داشتن به خود را بار‌ها و بار‌ها مورد تأکید قرار داده است.

نکوهش ناامیدی در قرآنخداوند متعال خود را در قرآن با صفات زیادی معرفی کرده است. صفاتی که هر کدام جلوه‌ای از جمال و جلال الهی را به نمایش می‌گذارد. «رحمت» یکی از این صفات است که در بیش از 500 آیه از قرآن از آن سخن به میان آمده است. در آیات بسیاری ناامیدی از درگاه الهی گمراهی نامیده می‌شود و در این زمینه در آیه 55 سوره حجر خداوند می‌فرماید: «قَالُوا بَشَّرْنَاكَ بِالْحَقِّ فَلَا تَكُنْ مِنَ الْقَانِطِينَ؛ گفتند ما تو را به حق بشارت داديم پس از نوميدان مباش».

ناامید نشویم

هیچ‌کس نمی‌تواند مانع نزول رحمت الهی بر انسان شود و اگر خداوند رحمتی را از شخصی دریغ دارد، هیچ‌کس نمی‌تواند آن رحمت را بر وی فرود آورد. خداوند متعال در آیه ۲۱۸ سوره بقره می‌فرماید: «إِنَّ الَّذِينَ آمَنُواْ وَالَّذِينَ هَاجَرُواْ وَجَاهَدُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ أُوْلَـئِكَ يَرْجُونَ رَحْمَتَ اللّهِ وَاللّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ؛ همانا كسانی كه ايمان آورده‌اند و كسانی كه مهاجرت نموده و در راه خدا جهاد كرده‌اند، آنها به رحمت پروردگار اميدوار هستند و خداوند آمرزنده و مهربان است». در این راستا ما بندگان الهی هیچگاه از رحمت و مهربانی خداوند متعال نباید ناامید شویم.

یأس و نومیدی از رحمت و مغفرت الهی از بزرگترین گناهان است. آنچه سبب یأس از رحمت و مغفرت پرودگار عالم می‌شود، ضعف اعتقاد به قدرت و کرم و رحمت بی‌پایان اوست و قرآن مجید آن را از صفات کفار قرار داده است و در آیه 53 سوره زمر می‌فرماید: «وَ لا تَیْأَسُوا مِنْ رَوْحِ اللّهِ إِنَّهُ لا یَیْأَسُ مِنْ رَوْحِ اللّهِ إِلاَّ الْقَوْمُ الْکافِرُونَ،  بگو اى بندگان من كه بر خويشتن زياده‏‌روى روا داشته‏‌ايد از رحمت‏ خدا نوميد مشويد در حقيقت ‏خدا همه گناهان را مى‌آمرزد كه او خود آمرزنده مهربان است». آیات قرآن کریم حقیقت رحمت و بخشش بی‌دریغ خداوند متعال به بندگانش را برای ما روشن می‌کند.

بهبود زندگى نابسامان

داشتن امید به آینده زمینه‌ساز آرامش و بهبود زندگى نابسامان آدمى است. دین اسلام دید انسان را برابر مشکلات و سختی‌های زندگی تغییر داده و این مشکلات را زمینه‌ای برای رسیدن به تقرب الهی می‌داند چراکه رسیدن به این درجه از ایمان ما را از تمام آنچه هست و نیست مبرا می‌کند و این همان مثبت‌اندیشی و امید است.

بیماری کرونا، استرس و وحشت بین افراد جامعه ایجاد کرده است. در این دورانی که استرس و ترس انسان‌ها را به سمت نا امیدی می‌برد، پناه آوردن به قدرت الهی و  تلاوت آیات قرآن کریم راهگشای ما برای عبور از این بحران است. در این دوران که از نعمت نماز جماعت و دعاهای دست جمعی محروم شده‌ایم، چه بهتر که با توکل بر خداوند متعال زمینه‌ساز امیدآفرینی در جامعه باشیم و با بازگو کردن این آیات قرآن دریچه روشن امید به الهی را به روی همگان بگشاییم.

ژیلا مرادپور، استاد دانشگاه‌های استان کردستان و دکترای الهیات

انتهای پیام
captcha