کد خبر: 4047446
تاریخ انتشار : ۱۸ فروردين ۱۴۰۱ - ۱۸:۲۳

چه کسانی نباید روزه بگیرند

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: افراد مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای مانند پرفشاری، بیماری قلبی عروقی، سرطان و دیابت که بیش از دیگران در معرض ابتلا به وضعیت شدید بیماری کووید ۱۹ هستند و افرادی که مطمئن نیستند روزه برای آنها ضرر دارد یا خیر، باید از انجام این فریضه الهی پرهیز کرده و آن را بعد از اتمام همه گیری پاندمی کووید ۱۹ قضا کنند.

تغذیه در رمضان

امین امینی، رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در گفت‌و‌گو با ایکنا از کردستان، اظهار کرد: روزه‌داری ماه مبارک رمضان یکی از ارکان پنجگانه اسلام است که به قصد قربت و بندگی آفریدگار برای تکامل انسان فریضه واجب برای تمامی مسلمانان است.

وی افزود: روزه علاوه بر آثار معنوی خود و تأثیرات آن بر سلامت روح و روان، آثار جسمی بسیاری دارد که در صورت رعایت اصول صحیح تغذیه می‌توان از فواید جسمی آن نیز استفاده کرد.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان بیان کرد: بدن انسان برای حفظ سلامتی خود همواره مقداری از چربی در نقاط مختلف ذخیره می‌کند که به مرور زمان، چربی‌های ذخیره شده تغییر رنگ داده و فشرده می‌شوند و احتمال اینکه مورد استفاده مجدد قرار گیرند کم است.

وی ادامه داد: روزه‌داری حتی در افراد لاغر و یا با وزن طبیعی به بدن فرصت می‌دهد تا این چربی‌ها را از ذخایر آزاد کرده و مصرف کند و معمولاً پس از پایان روزه‌داری چربی‌های تازه جایگزین می‌شوند.

امینی گفت: پزشکان معتقد هستند که نخوردن غذا به طور برنامه‌ریزی شده، با رعایت شرایط ویژه تغذیه سالم در روزه‌داری اسلامی نه تنها عارضه‌ای در افراد سالم ایجاد نمی کند، بلکه سبب تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش پاسخ‌های التهابی زیان‌بار و بهبود واکنش بدن در شرایط استرس می‌شود، لذا تمامی افراد زیر ۶۵ سال با رعایت اصول بهداشتی – تغذیه‌ای می‌توانند روزه بگیرند.

وی با اشاره به اینکه بیماران دارای پیوند اعضا نباید روزه بگیرند، افزود: در بیمارانی که مبتلا به سایر بیماری‌ها هستند و قبلا روزه‌داری برای آنها منعی نداشته است، روزه‌داری در شرایط بحران ویروس کرونا متفاوت از شرایط قبل از آن نیست و در موارد خاص با نظر پزشک متخصص می‌توانند روزه بگیرند.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان اظهار کرد: در مورد بیمارانی که مبتلا به ویروس کرونا شده و بهبود یافته‌اند توصیه می‌شود حداقل تا ۶ هفته پس از بیماری اقدام به روزه‌داری نکنند.

وی افزود: افراد مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای مانند پرفشاری، بیماری قلبی عروقی، سرطان و دیابت که بیش از دیگران در معرض ابتلا به وضعیت شدید بیماری کووید ۱۹ هستند و افرادی که مطمئن نیستند روزه برای آنها ضرر دارد یا خیر، باید از انجام این فریضه الهی پرهیز کرده و آن را بعد از اتمام همه‌گیری پاندمی کووید ۱۹ قضا کنند.

امینی با تأکید بر توصیه‌های تغذیه‌ای برای تقویت سیستم ایمنی بدن گفت: با توجه به نقش ویتامین A در تقویت سیستم ایمنی بدن توصیه می‌شود در وعده‌های سحر و افطار از منابع غذایی ویتامین A (منابع گیاهی شامل انواع سبزی‌ها و میوه های زرد و نارنجی مانند هویج، کدو حلوایی، موز و انواع مرکبات و منابع حیوانی از جمله زرده تخم مرغ، شیر و لبنیات) استفاده شود.

وی با تأکید بر اینکه باید سعی شود منابع غذایی ویتامین D (ماهی‌های چرب، لبنیات و زرده تخم مرغ) برای افزایش سطح ایمنی بدن مصرف شود، افزود: برای تأمین ویتامین E به عنوان آنتی اکسیدان و کمک کننده به عملکرد سیستم ایمنی بدن می‌توان از روغن‌های مایع مانند کانولا، آفتابگردان و ذرت در تهیه غذا و سبزیجاتی مانند اسفناج، کلم بروکلی، کدو حلوایی، سویا و کلم پیچ در وعده‌های سحر و افطاری یا انواع آجیل بدون نمک یا کم نمک در فاصله افطار تا شام استفاده کرد.

به گفته این پزشک، مصرف منابع غذایی حاوی ویتامین C شامل انواع میوه‌ها و سبزی‌ها، از جمله سبزی‌های برگ سبز مانند سبزی خوردن و انواک کلم و گوجه‌فرنگی، جوانه‌های گندم، ماش و شبدر، انواع مرکبات مانند لیموترش، لیمو شیرین، پرتقال، نارنگی و نارنج و کیوی در هر سه وعده افطار، شام و سحر توصیه می‌شود.

وی افزود: مصرف منابع غذایی ویتامین‌های گروه B مانند انواع سبزی‌های برگ سبز و میوه‌ها، شیر و لبنیات، انواع گوشت‌ها، زرده تخم مرغ، غلات سبوس‌دار، حبوبات مانند نخود، انواع لوبیا، عدس، باقلا، لپه و ماش، مغزها (پسته، گردو، بادام و فندق) جهت ارتقای سیستم ایمنی بدن در ایام روزه‌داری توصیه می‌شود.

وی ادامه داد: برای پیشیگری از پیشرفت سریع عفونت‌های ویروسی و تأمین ویتامین B12 توصیه می‌شود از منابع پروتئین‌های حیوانی از جمله گوشت قرمز، ماهی و ماکیان، تخم مرغ و لبنیات حتماً مصرف شود.

امینی در پایان یادآور شد: دریافت آهن کافی از منابع غذایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در ایام روزه‌داری توصیه می‌شود. آهن در منابع گیاهی و منابع حیوانی یافت می‌شود؛ منابع حیوانی، عبارتند از انواع گوشت قرمز، مرغ و ماهی و منابع گیاهی شامل انواع سبزی‌ها، حبوبات، میوه‌های تازه و خشک شده و غلات کامل.

انتهای پیام
captcha