تعیین عرصه و حریم امامزاده عقیل در بیجار
کد خبر: 3910480
تاریخ انتشار : ۲۴ تير ۱۳۹۹ - ۱۳:۲۳

تعیین عرصه و حریم امامزاده عقیل در بیجار

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کردستان از تعیین عرصه و حریم ۸ مکان تاریخی استان کردستان خبر داد و گفت: بقعه امامزاده عقیل در شهرستان بیجار یکی از این اماکن تاریخی استان کردستان بوده که عرصه و حریم برای آن مشخص شده است.

محمد رشیدی، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کردستان در گفت‌وگو با ایکنا از کردستان، اظهار کرد: عرصه و حریم هشت مکان تاریخی استان کردستان تعیین و برای تأیید به وزارتخانه ارسال شد.

وی افزود: امامزاده عقیل بیجار، بیگ اویسی سقز، بازار‌های سنندج و بیجار، عمارت مشیر دیوان سنندج، کلیسای سنندج، ثپه‌های قپلانتو سقز و خامسان کامیاران از بناهای تاریخی هستند که عرصه و حریم برای آن‌ها مشخص شده است.

رشیدی با اشاره به اینکه این مکان‌ها با توجه به شرایط و اهمیت آن‌ها در اولویت تعیین حریم قرار گرفتند، بیان کرد: تلاش میراث فرهنگی و صنایع دستی استان کردستان برای کاهش معارض این اماکن است که این معارضات بیشتر در حوزه مردمی است.

وی تأکید کرد: بررسی و ثبت حریم آثار تاریخی با در نظر گرفتن مسائل حقوقی و حفاظتی، باید به صورت کارشناسی و دقیق مورد توجه ویژه قرار گیرد. پس از تأیید این حریم‌ها در وزارتخانه و دریافت شماره ثبت، به استانداری و ادارات مختلف اعلام می‌شود.

رشیدی در بخشی از سخنانش به بنای امامزاده عقیل در شهر حسن‌آباد یاسوکند، از توابع شهر بیجار اشاره و عنوان کرد: بنای امامزاده عقیل یکی از قدیمی‌ترین آثار معماری کردستان در دوره اسلامی است و احتمالاً به دوره سلجوقی تعلق دارد. بنای این امامزاده در یک محوطه قدیمی وسیع قرار گرفته و آثار سفالینه‌های آن از دوره سلجوقی و ایلخانی به جای مانده است.

وی تصریح کرد: پلان این بنا مربع شکل و ابعاد فضای داخلی آن ۶ × ۶,۵ متر است. در هر یک از اضلاع بنا، طاق نما و در گوشه‌ها فیلپاهایی به شکل دایره تعبیه شده است. از مشخصات بارز معماری این بنا، آجرکاری پرکار با طرح‌ها و نوشته‌های مختلف است و عبارت «بسمله» آن خوانده شده است. در داخل ساختمان تزئینات گچ‌بری جالب و کتیبه‌هایی به خط کوفی است. کتیبه‌ها حاوی آیات قرآنی و احتمالاً متعلق به زمان ساخت بنا است.

رشیدی اظهار کرد: با وجود اینکه گنبد بنا تخریب شده است، اما نوع معماری و تزئینات به کار رفته در آن،‌ تاریخ احداث آن را به دوره سلجوقیان نسبت داده و تداوم استفاده از آن را در زمان ایلخانیان نشان می‌دهد.

وی در پایان یادآور شد: ساختمان امامزاده قابل مقایسه با امامزاده باکندی و بقعه پیر در تاکستان است که شباهت بسیاری با آن دو دارد. این بنا را می‌توان در شمار مهم‌ترین بناهای دوره سلجوقی در ایران به حساب آورد.

انتهای پیام
captcha