در روزهای اخیر شاهد آغاز سفرهای هموطنان در آستانه فرا رسیدن نوروز هستیم. در ادامه نکاتی که میتواند حافظ سلامت ما در طول سفر باشد را با هم دنبال میکنیم:
1- تا حد امکان غذای مصرفی در طول سفر را خود آماده کرده و از مصرف مواد غذایی در رستوران و غذاخوریهای نامطمئن و یا خرید مواد غذایی از دستفروشان خودداری کنیم.
2- غذایی که برای بین راه تهیه می کنیم، نباید آبکی باشد. غذاهای آبکی مثل انواع خورشتها، سریعتر فاسد میشود، زیرا میکروبها و باکتری ها در فضای مایع، محیط مناسبتری برای رشد و تکثیر دارد.
3- غذاهای خشک همراه با سبزیهای تازه که خوب شسته شده باشد، غذاهای مناسبی برای سفر است.
4- در طول سفر از مصرف پنیر، سرشیر و خامه غیرپاستوریزه پرهیز کنیم. چرا که مصرف محصولات لبنی پاستوریزه نشده خطر ابتلا به بیماری تب مالت را به همراه دارد.
5- مصرف سس مایونز و سایر سسهای چرب از نظر تغذیه ای به طور کلی توصیه نمیشود. به ویژه توصیه میشود در طول سفر از مصرف سس مایونز و یا سسهای خامهای خودداری کنیم. می توانیم با مخلوط ماست، آبلیمو، کمی نمک و فلفل و در صورت امکان کمی روغن زیتون یک سس سالم برای سالاد تهیه کنیم.
6- در طول سفر غذاهایی را در رستوران سفارش دهیم که سس، ادویه و چاشنی زیاد نداشته باشد. گاهی ممکن است در رستوران ها به غذاهای کهنه و مانده مفدار زیادی سس و چاشنی اضافه کنند که تغیر رنگ و طعم نامطبوع ناشی از فساد غذا مشخص نشود.
7- در رستوران، همراه با غذایی که میل می کنیم، از ماست (کم چرب و پاستوریزه)، لیمو ترش و یا آبلیمو استفاده کنیم. با مصرف اینها، دستگاه گوارش اسیدی میشود و در نتیجه، از رشد و تکثیر میکروبها در دستگاه گوارش و در نتیجه مسمومیت غذایی جلوگیری میشود.
8- مصرف انواع دسرهای خامه ای در طول سفر توصیه نمیشود، زیرا ممکن است با شیر و خامه پاستوریزه نشده تهیه شده باشد و یا اینکه به علت کهنگی، فاسد شده باشد.
9- اگر مایل به مصرف بستنی هستیم، از نوع پاستوریزه شده و کم چرب استفاده کنیم.
10- از خرید و مصرف نوشیدنیهای محلی مثل آب زرشک، آب آلبالو، همچنین لواشک، تمبرهندی، آلوچه غیر بستهبندی شده و فاقد کد بهداشتی و پروانه ساخت از وزارت بهداشت خودداری کنیم. با خوردن این نوع مواد غذایی غیربهداشتی ممکن است انواع آلودگیهای انگلی به بدن منتقل میشود.
11- برای جلوگیری از کم آبی و یبوست مقادیر مناسبی آب همراه داشته باشیم که بهتر است از نوع آب معدنی باشد.
12- به همراه داشتن میوهها و سبزیهایی مانند هویج، گوجه فرنگی، خیار، کاهو در طول مسافرت به تامین آب، املاح و ویتامینهای موردنیاز بدن کمک میکند. قبل از سفر در خانه، آنها را خوب بشوییم و در ظرفهای مناسب دربسته با خود ببریم.
13- از مصرف سالاد به ویژه سالادهایی که در آنها کاهو به کار رفته است و غذاهای دریایی در غذاخوریهای بین راهی خودداری کنیم.
14- در صورتی که سالاد را خود درست می کنیم، ابتدا مواد آن را به طور کامل ضدعفونی، انگلزدایی و پاکیزه کنیم.
15- بهتر است در طول سفر سبزیها به صورت پخته مصرف شود.
16- گوشت، مرغ، ماهی و تخم مرغ را فقط از مراکز مجاز زیر نظر سازمان دامپزشکی کشور تهیه کنیم.
17- آب را تنها از منابع مطمئن تهیه کرده و یا از آبهای بطری شده استفاده کنیم.
18- یخ را از مراکز مطمئن تهیه کرده و از مصرف یخهایی که در شرایط غیر بهداشتی و روی زمین نگهداری یا خرد میشود، پرهیز کنیم.
19- از مصرف آبهای سطحی، چشمهها و دریاچهها خودداری کنیم.
20- در هنگام خرید مواد غذایی به تاریخ استفاده و نحوه نگهداری آن که بر روی برچسب بستهبندی غذا نوشته شده دقت کنیم.
21- برای حمل گوشت، مرغ و ماهی از یخدان استفاده و دقت کنیم مواد غذایی خام با پخته تماس نداشته باشد.
22- از نگهداری و مصرف مواد غذایی آماده خودداری کنیم.
23- برای طبخ و مصرف غذا از ظروف تمیز استفاده کنیم.
24- در هنگام سفر غذا باید آخرین وسیلهای باشد که میخواهیم همراه ببریم و تا لحظه قبل از حرکت باید در یخچال نگهداری شود.
25- توصیه میشود به جای استفاده از نوشابههای گازدار از نوشیدنیهای طبیعی پاستوریزه و کم نمک مانند دوغ اتسفاده کنیم.
اعظم زمانی، کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی مرکز بهداشت شهدای انقلاب شیراز
انتهای پیام